اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/11/08 - 09:41
  • بازدید : 190
  • تعداد بازدید : 172
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
دکتر زالی تاکید کرد

لزوم اقدام مشترک ارگان‌ها برای حل معضل آلودگی هوا

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر لزوم همگرایی و اقدام مشترک ارگان‌ها برای طراحی راه‌حل‌های مربوط به آلودگی هوا، گفت: تمام ظرفیت‌های علمی، آکادمیک و فرهنگی باید در بستر مشترک و همگرایانه به تحقق برسد، زیرا این موضوع از بضاعت هر دستگاه اجرایی به تنهایی خارج است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی در جلسه اندیشگاه سلامت از برگزاری مجمع ملی سلامت در هفته اول اسفند به میزبانی دانشگاه خبر داد و گفت: مجمع ملی سلامت هر استان از بازوان متعددی برخوردار است و هدف از این مجمع ایجاد توانمندسازی و جلب مشارکت شهروندان به منظور تدوین برنامه‌های عملیاتی است.

 

به گفته رییس دانشگاه، در ساختار مجمع هر استان، کارگروه سلامت و امنیت غذایی فعال است که اندیشگاه سلامت نیز زیرنظر این کارگروه در راستای فراهم سازی اتاق فکر، اندیشه ورزی، ارایه راه حل‌ها بر اساس شواهد علمی و کاربست شواهد در چارچوب شیوه‌نامه‌های استانی تلاش می‌کند.

 

وی با بیان اینکه این جلسه به منزله ایجاد کانون اندیشه‌ورزی با نگاه مبتنی بر شواهد و مسئله محور استان تهران، به طور خاص مسئله آلودگی هواست، افزود: سال جاری، سال پر چالشی در حوزه افزایش آلاینده‌ها بود و در دو مرکز ارجاعی تنفسی تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز شاهد رشد مراجعات بودیم.

 

دکتر زالی ادامه داد: یکی از مهم‌ترین استراتژی‌های وزارت بهداشت شناسایی عوامل بروز مرگ زودرس، مرگ شهروند زیر ۷۰ سال است.

 

وی با بیان اینکه نظام سلامت باید به گونه‌ای عمل کند که در کنار آسیب‌شناسی، راهکارها بررسی و راه حل مناسب ارایه شود. در این زمینه بیماری‌های قلبی و عروقی بیشترین سهم و پس از آن تصادفات و سرطان‌ها نقش مهمی در بروز مرگ و میر زودرس دارد، البته از نقش آلودگی هوا نیز نمی‌توان غافل شد.

 

وی اظهار کرد: آلودگی هوا علاوه بر آثار‌کوتاه مدت در مرگ و میر و بیماری‌زایی، آثار بلند مدت هم به همراه دارد که در نقاط کور پژوهشی مورد غفلت واقع می‌شود؛ به عنوان مثال نقش بنزن در بروز سرطان خون در کودکان یا نقش آزبست در بروز سرطان ریه نمونه‌هایی از این موارد است.

 

دکتر زالی با بیان اینکه این موضوع نیز همچون سایر مسایل اجتماعی نیاز به تصمیمات و اقدامات چندوجهی دارد، افزود: همه ارگان‌ها باید این موضوع را مورد بررسی قرار دهند و در طراحی راه‌حل‌ها اقدامی مشترک صورت گیرد.

 

وی با بیان اینکه وزارت بهداشت تنها دستگاه مرتبط با این مسئله نیست، گفت: تمام ظرفیت‌های علمی، آکادمیک و فرهنگی باید در بستر مشترک و همگرایانه به تحقق برسد، زیرا این موضوع از بضاعت هر دستگاه اجرایی به تنهایی خارج است.

 

رییس دانشگاه ۱۶ دستگاه را به طور مستقیم و غیرمستقیم در موضوع آلودگی هوا دخیل دانست و گفت: پس از شناسایی چالش‌ها و تدوین راه‌حل‌ها، هر ارگان باید در تحقق مفاد برنامه‌های اجرایی، با چالش‌ها و موانع مواجه شود و در راستای رفع آن تلاش کند.

 

دکتر زالی از انجام روزانه میلیون‌ها سفر درون شهری و وجود تعداد بالای ناوگان فرسوده در تهران گفت: 54 تا 58 درصد سهم آلودگی هوا در تهران به منابع متحرک تعلق دارد.

 

یک نسخه واحد برای حل آلودگی هوای کلانشهرها کارساز نیست

وی همچنین با تاکید بر اینکه باید از طراحی نسخه واحد برای آلودگی هوای کلانشهرها پرهیز شود، گفت: تغییرات اقلیمی، آمایش سرزمینی، مسائل فرهنگی، تنوع آلاینده‌ها، تفاوت در همگنی صنعتی شدن شهرها، مهاجرت، سکونت‌گاه‌های غیررسمی و پدیده‌های اجتماعی نیاز به اخذ تصمیمات متنوع را پررنگ‌تر می‌کند.

 

دکتر زالی در این راستا تصریح کرد: تراکم جمعیت در شهر تهران به ازای هر یک کیلومتر مربع، 10 هزار نفر گزارش شده است. از طرفی بعد از غزه که متراکم‌ترین شهر در دنیا محسوب می‌شود، محله بهارستان تهران از بالاترین تراکم جمعیتی برخوردار است. این پراکندگی ناموزون، مسائل را پیچیده می‌کند.

 

رییس دانشگاه بر لزوم تامین منابع اعتباری پایدار، مطالبه‌گری در سطوح دانشجویی و مدنی و آموزش همگانی تاکید کرد و گفت: باید از هر فرصتی برای آموزش و مطالبه‌گری استفاده کرد.

 

وی بر لزوم توجه ویژه به حل مسئله آلودگی هوا تاکید کرد و گفت: یکی از بهترین موقعیت‌ها طرح مسئله درشورای‌عالی سلامت و امنیت غذایی به ریاست رییس جمهور است.

 

دکتر زالی در ادامه توجه به موضوع آلودگی در فضاهای سرپوشیده (Indoor )  و کنترل سطح آلاینده‌ها در محیط‌های بسته با هوشمندسازی نظام یارنه‌ای و آموزش همگانی، بهره‌گیری از ظرفیت هوش مصنوعی و ورود مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی به این مسئله، فرهنگ‌سازی در زمینه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، برقراری ارتباط بین صنعت و مراکز پژوهشی و جدیت در اجرای قوانین مدیریت سبز که تطابق بالایی با قانون هوای پاک دارد را ضروری دانست.

 

رییس دانشگاه مداخلات علمی و دانشگاهی را در تصمیم‌سازی و اقدامات دولت موثر دانست و گفت: در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به موضوع مدیریت سبز توجه ویژه‌ای شده است؛ برای مثال مصرف کاغذ A4 به عنوان یکی از مولفه‌‌های این رویکرد در مراکز دانشگاه 21 درصد کاهش داشته است.

 

وی در پایان با بیان اینکه نیاز به نقشه راهی متقن و کمی نگاری شده در تهران وجود دارد، از اهمیت حکمرانی مبتنی بر حمایت طلبی به عنوان چارچوب مدنی در سایر کشورها یاد کرد و گفت: یکی از محورهای جلسات هم اندیشی باید حمایت طلبی باشد.

 

مهندس محسن فرهادی رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز در این جلسه از اجرای جدی قانون هوای پاک در وزارت بهداشت و توجه به تکالیف اجرایی در کنار این قانون خبر داد.

 

در این جلسه که با حضور معاون عملیات پلیس راهور استان تهران، رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، معاون دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی وزارت بهداشت و روسای دبیرخانه های سلامت و امنیت غذایی دانشگاه‌های علوم پزشکی پایتخت، مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای شهرداری تهران، معاون محیط زیست انسانی اداره محیط زیست استان تهران، مدیر ستاد مرکزی معاینه فنی خودرو شهرداری تهران، رییس اداره هواشناسی کشور، رییس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران، رییس پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران، اساتید مرکز تحقیقات کیفیت هوا و تغییر اقلیم دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، معاونت غذا و دارو  و کارشناسان بهداشت هوای دانشگاه‌های علوم پزشکی برگزار شد، وضعیت موجود شرح و پیشنهادها ارایه شد.

 

انتهای پیام

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 152022
کلید واژه